Четвер, 25.04.2024, 08:41
Вітаю Вас Гость | Підписатися на наші новини:Головна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Online-чат
500

Баннерная сеть Lux-BN

Головна » 2010 » Липень » 27 » Епідемія наркоманії в Україні
Епідемія наркоманії в Україні
20:49

  Полку любителів гострих відчуттів прибуває - і наркоманія в Україні вже перетворилася на епідемію. За офіційними даними, в Україні зареєстровано 107 тисяч наркозалежних, але ці цифри далекі від реальності. Хоча щороку кількість хворих, звертаються до наркологів, збільшується на 12 тисяч чоловік, наркомани «світитися» не прагнуть. Результати спеціальних досліджень видають на-гора більш вражаючу чисельність раті вітчизняних наркоманів - їх кількість перевалила за мільйон, з них сидячих «на голці» - майже половина. 

Конопляні «фани»

  Найбільше поширені в нашому регіоні опіоіди - мак і макова соломка. Куріння конопель теж розповсюджується неймовірно. Є серед конопляних «фанів» і дорослі, але основні шанувальники анаші - все-таки школярі. Фахівці затверджують, що палити коноплі пробують біля 60% підлітків. Є думка, що від «травички» залежності не буває, але всі наркотики б'ють без промаху, запевняють фахівці. 

Насаджується уявлення, що коноплі - це ледве чи взагалі не наркотик. Але легкого і важкого наркотику не буває. Вживання конопель неначебто довше, ніж, наприклад, героїн, не дає ускладнень, але звикання до неї так чи інакше наступає.

Когось «конопляна» залежність зачепить «за живе» відразу, а кимось ще недовго пограє. Це залежить від організму і навіть від самої «травички»: різні види конопель володіють неоднаковим ефектом. На жаль, рано чи пізно балощі з «нешкідливим» зіллям закінчуються трагічно - бувають навіть летальні результати, попереджає нарколог. До речі, курцю конопель частенько не вистачає одурманюючого ефекту і тоді він пускається у все тяжкі - починає шукати інші психотропні засоби або більш сильні наркотики.

Під «колесами»

 «Балуються» дитинки, жадібні до нових відчуттів, і таблетками, до складу яких входять наркотичні речовини. Таблетки цілком доступні і дешеві. Демонстративна повсякденність отримання «коліс» - трамала, трамадола, трамалгіна - шокує, але існує ще більш значний список лікарських препаратів, здатних викликати залежність. З колдакта, наприклад, в домашніх умовах кустарним шляхом «алхіміки» легко роблять сильнодіючі психостимулятори: для їх приготування використовують марганець. Погань вводять у вигляді ін'єкції. Підсумок - просто трагічний. 

   В результаті отруєння марганцем людина перетворюється на інваліда. Клініка інвалідності вчинено чітка: спочатку невиразної, бурмочучою стає мова, а потім і повністю зникає. Інші ознаки: дурна усмішка, ранній паркінсонізм - тремтіння рук. Страждає і хода: хворі тягнуть ноги. У результаті скручуються в суглобах пальці, ноги, повністю втрачається здатність ходьби. Один-три місяця - і інвалідність готова. Процес тяжкооборотний, тому що на комп'ютерній томограмі добре видно, що в мозкових структурах відбулися органічні зміни, викликані з'єднаннями марганцю з білками. 

 Смерть на кінці голки 

   За офіційними даними, в Україні близько на півмільйона споживачів ін'єкційних наркотиків. 95% з них вживають опіати, у тому числі мак і героїн. За статистикою щільно «сіли» на опіати 200 тисяч українців. Героїн небезпечний своїм наркогенним потенціалом: пару раз неначебто всього лише спожив, а залежність вже може сформуватися. Тим часом героїн - один з найнебезпечніших наркотиків-опіатів. Звикання до нього відбувається дуже швидко, і коли він стає способом життя, героїнове існування зводиться виключно до гарячкового пошуку грошей на чергову дозу. Кількість любителів героїну росте, пропорційно їй росте і смертність серед героінщиків. Кинути згубне заняття непросто: припинивши колотися, людина випробовує страшну «ломку», а, крім того, він вже якнайміцніше прикований до «кайфу», тому що зазнала зміну його психіка. Сидячі на голці - головні «кандидати» на інфікування СНІДом, гепатитами В і З, а, отже, і їх активні розповсюджувачі. 80% наркозалежних в Україні заражені ВІЛ. І можна вірити сумним прогнозам: до 2011 року в країні більше мільйона інфікуються ВІЛ і десятки тисяч помруть від СНІДу. 

 Тільки цифри

    В світі налічують більше 200 мільйонів наркоманів. В країнах Європи на наркоманію хворі близько 16 мільйонів чоловік. Головними постачальниками наркотиків є країни Південно-східної Азії і Латинської Америки. Наркотиками «багаті» афганістан, Таджикистан, Росія, Туреччина, Молдова, Румунія. Найкрупніший виробник героїну - афганістан. На частку нелегального наркосектора доводиться 27% ВВП цієї країни.

 Кайф з трагічними наслідками 

    Звикання до наркотика і нескінченний пошук грошей на чергову дозу примушують наркомана обертатися в кримінальній орбіті розповсюдження наркотиків - його жертвою може стати кожний, потенційно володіючий заповітною сумою на покупку зілля. Наркозалежний, можна бути упевненим, не зупиниться ні перед чим, щоб отримати жадане багатство ейфорії. Хворі на наркоманію викреслені з соціального життя не тільки тому, що їх думки далекі від кар'єри - вони не здатні працювати фізично. Ризик вживання наркотиків не тільки у віддалених наслідках. У наркоманів знижується інтелект і відповідно - спотворюється поведінка. Але головне - відбувається стрімке руйнування структур головного мозку на клітинному рівні: змінюється біохімія мозку, а хімічний агресор блискавично пожирає живу тканину. Лікування наркоманії довге, дороге і в більшості випадків не даюче ефекту через безліч причин. Більшість залежних від наркотиків, не бажаючи лікуватися, «самоліквідуються»: вони не доживають і до тридцяти. 

 В згубну воронку затягують благополучних дітей 

   Батьки нечасто замислюються над тим, що одного разу таке лихо може прийти в будинок і не пощадити їх слухняне, благополучне дитя. Тим часом наркоманія, всупереч заколисуючим пильність ілюзіям, - болячка не тільки маргіналів. Вона давно прихопила і спроможні верстви населення: наркоділкам потрібні в першу чергу клієнти з гаманцями, тому наркотики цілеспрямовано проникають в престижні гімназії і вузи. 

   

   Мені якось  довелося бачити в жіночому наркологічному диспансері сімнадцятилітню дівчинку. Дівчинка з дурною приклеєною усмішкою, абсолютно по-павуч'ї пересуваючись, ледве доповзла до тапчана. Говорити вона вже розучилася: тільки мукала. Видовище - ніколи не забувається. Ймовірно, підлітків, які ще не скуштували «колісну красу», не заважає піддати шоковій профілактиці: повести на «екскурсію» в наркологічні диспансери, щоб вони поглянули на знівечених ровесників, поговорили з тими, хто ще в змозі хоч якось вимовляти слова. Така екскурсія затьмарить всі умовляння, нотації і повинна переконати назавжди.


За матеріалом:

Старший оперуповноважений  сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків

капітан міліції  Климчук  Іван Миколайович


Переглядів: 2330 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Online партнери







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Online-city © 2024